Politiekeurmerk

Als we praten over een goed intergraal veiligheidsinstrument dan praten we over het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW). Woningen met het certificaat PKVW hebben 90% minder kans op inbraken, dan woningen die het het certificaat niet hebben.

Inbraakmethodes

Het Politiekeurmerk helpt je met de meest voorkomende inbraakmethodes voorkomen. maar wat zijn die inbraakmethodes eigenlijk?

Openbreken
met een hulpgereedschap breekt een inbreker een deur of raam open. goed gecertificeerd hang en sluitwerk kan dit voorkomen.
Slide 2 Heading
Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here
Slide 3 Heading
Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here
Previous
Next

Openbreken

Met een hulpgereedschap breekt de inbreker een deur of raam open. Goed gecertificeerd hang- en sluitwerk kan dit worden voorkomen.

Flipperen

Met een plastic pasje maakt de inbreker de dagschoot in het slot open van bijvoorbeeld de voordeur. Je kan dit simpel te voorkomen door de deur op slot te draaien wanneer je van huis weggaat.

Gaatjes boren

Met een boormachine boort de inbreker een gat onder het hang- en sluitwerk. Met bijvoorbeeld een schroevendraaier kan de inbreker sleutels omdraaien of niet gecertificeerd hang- en sluitwerk openen.

Hengelen

Met een sterk stuk ijzerdraad door de brievenbus te halen en de deurkruk naar beneden te trekken openen inbrekers de deur. 

Cilinder afbreken

Wanneer je geen veiligheidsbeslag op jouw deur hebt of als de cilinder te ver uitsteekt kan de inbreker met een tang de cilinder afbreken.

Insluipen

Sluit deuren en ramen! Ook als je even weggaat van huis zodat inbrekers niet binnen kunnen komen. 

Babbeltruc

Een inbreker kan zich voordoen als iemand anders en met een smoes binnenkomen. Laat niet zomaar iemand binnen en plaats eventueel een kierstandhouder.

Als we praten over een goed intergraal veiligheidsinstrument dan praten we over het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW). Woningen met het certificaat PKVW hebben 90% minder kans op inbraken, dan woningen die het het certificaat niet hebben. Enkele tips om inbraak te voorkomen:

 • Sluit deuren en ramen wanneer je weggaat.
 • Gebruik buitenverlichting met beweging sensor of schemerschakelaar.
 • Plaats waardevolle spullen niet in het zicht.
 • Verzin geen verstop plek voor je sleutels. Inbrekers kijken ook onder bloempotten en voelen in de brievenbus.
 • Zorg voor sociale controle bijvoorbeeld: een inbreker heeft het liefst hoge schuttingen waar hij zich achter kan verbergen en ongezien het huis binnen kan.
 • Maak niet kenbaar met een briefje als je even weg bent ‘ben even boodschappen doen.

Inbraakmethoden
Cillindertrekken en openbreken gaatjes boren zijn enkele vormen van methoden die de inbreker gebruikt om ergens binnen te komen.

De gevolgen van woninginbraak worden vaak onderschat. Mensen ervaren het als een traumatische ervaring en kunnen zich jarenlang niet veilig voelen in hun woning en omgeving. De fysieke veiligheid hangt samen met de veiligheidsbeleving van mensen. 

Het politiekeurmerk kent 2 pakketten:

 • Bestaande bouw; De inrichting van wijken is jaren geleden al bepaald, zodat het kostbaar is om in te grijpen. Daarnaast kan de verantwoordelijkheid van de woning, complex en omgeving verschillend zijn. De bewoner heeft iets te zeggen of zijn/haar eigen woning. Maar de gemeente over de omgeving. 
 • Nieuwbouw; De wijk is nog niet gebouwd waardoor ingrijpen eenvoudiger zijn om uit te voeren. Een certificaat van de woning alleen is niet mogelijk. Een woning is altijd onderdeel van een aantal woningen binnen het project.  

Het Politiekeurmerk bestaande bouw is verdeeld in 3 categorieën. 

 • Woning; betreft de verantwoordelijkheid van de woningeigenaar of huurder
 • Complex; betreft de verantwoordelijkheid van de eigenaar van het complex
 • Omgeving; betreft de verantwoordelijkheid van de gemeente. 
Een certificaat wordt uitgereikt zodra een woning, wooncomplex of woonomgeving aan de eisen voldoet. Wij zijn bevoegd om bestaande woningen te keuren. 
 
Individuele woningen komen in aanmerking voor het certificaat Beveiligde Woning van het Politiekeurmerk. Het gaat om de beveiliging van alle bereikbare ramen en deuren die toegang hebben tot de woning tot en met de eerste verdieping van de woning. Ook gaat het om de buitenverlichting en brandveiligheid. 
 
Een certificaat Beveiligde Woning is 10 jaar geldig. Na 10 jaar vervalt het certificaat en kunnen we dan langskomen om de woning opnieuw te controleren en eventueel aan te passen aan de actuele eisen. Zodra de woning het certificaat Beveiligde Woning van het Politiekeurmerk heeft kun je het certificaat opsturen naar de verzekeringsmaatschappij. Veel verzekeringen geven korting om de premie van de inboedelverzekering gedurende de geldigheidsduur van het certificaat. 
 

Vrijblijvende PKVW advies?
is uw woning ouder dan 2 jaar en gelegen in een straal van 25km rond om Hengelo. Dan kan bij u een advies op locatie opgemaakt worden voor het certificaat beveiligde woning. Onze Preventieadviseur komt dan bij u langs om een PKVW-Advies op te maken. binnen 2 werkdagen na ons bezoek heeft u dan een advies conform het politiekeurmerk veilig wonen. Hiervoor brengen wij geen kosten in rekening en is het geheel vrijblijvend.